Siapa sangka semasa Planet Krypton hampir musnah JOR-EL telah melepaskan sebuah lagi kapal angkasa selepas KAL-EL yang berjaya mendarat di Kuala Lumpur, Malaysia. Anaknya ini dinamakan Syahr-El...

Wednesday, August 26, 2009

Bulan Posa... Setan Kene Ikat!

I think this is cute... got it from a friend via email.

Penyimpan Mohor2 Besar...Yang Besar2 Kepala dgn ini mengisyhtiharkan bahawa PUBLIC HOLIDAYS untuk semua ...
untuk Sebulan (
No Overtime!! and No Replacement!!! ). Maka Dgn ini ingin diberikan sedikit Pesanan kepada MANUSIA :


- Kalau
tgh beratur panjang di Kedai Mamak di waktu puncak -Bukan yang suruh!!
-Kalau ada Runner
yg tolong beli Bekalan - Dia takde kena mengena dgn !!!
- Kalau tak reti2 nak buat amal ibadat - Bukan
yang dok bagi korang MALAS tau!!
- Kalau dok pakai terdedah sana-sini - Bukan
yang suruh dan bukan yang suruh tengok..!!
- Kalau dok pi berkepit sana-sini dgn
awek/balak siang malam - Bukan yang bagi line!!
- Kalau
suka Boros sangat shopping Raya - Bukan yang suruh!!
- Kalau tak habis2 mengata orang - Bukan
yang bagi idea!!
- Kalau tak habis2
suka berdengki kat orang - Memang bukan yang dok cucuk!!



Maka MANUSIA, ambillah peluang ini untuk
UPGRADE kan Diri anda, KENALI lah Diri Anda, BERBUAT BAIK lah dan SUCI kanlah Diri Anda.
Kumpulkanlah Pahala sebanyak mungkin..........Renungkanlah..Adakah masa ini yang paling sesuai untuk
BERUBAH atau Anda masih Menunggu!!!!...Tunggu Sapa lagi....

Jangan lupa Bayar Zakat Fitrah tau!!!.....
Ada juga yg suka merungut Zakat mahal .....Ini pun takdak kena mengena dgn tau!!..

Tolonglah Manusia ooiii.......Kalau Semua dah Beriman dan ikut Jalan yang Benar...kami punya kerja pun kurangla sikit....Kamipun dah letih Overtime....




Akhir kata -
SELAMAT BERPUASA Dan BERIBADAT ......................... We Will be Back to Office after Ramadhan ....he..he


Selamat berpuasa dan maaf zahir batin.

Saturday, August 22, 2009

Department Outing

Yesterday was a much awaited day for our department at The Eye Co. It was our Department's outing ke Gardens to watch G.I Joe di Signatures Gardens dan makan2 di Paddington House of Pancakes. There were 12 of us (minus 2 yang couldn't make it). Ok la seronok as this was my first department outing sejak joining The Eye Co 5 bulan lalu. Hopefully akan ada lagi outing mcm ni in the near future. Yang paling best semuanya freeeee hehehehe. Dah nama free kan apa je la yang tak best. No complaints!

At Padington, I ordered The Mexican Corned Beef Burger - a three piece pancake layered with corned beef and topped with brown sauce. Hmmm ok la but I think the Savoury Corned Beef Pancake I had before this at Paddington's The Curve was better tasting. Air plak I ordered Fizzy Berry - Yummy!

G.I Joe plak - hmmm boleh la... seronok. Action packed memang berbaloi la bayar lebih sket tengok kat Signatures - at least takde la the boring lovey dovey story sangat. I like the CGI effects cuma was what dissapointing was the people kat Paris. Masa berlakunya hi speed chasing dengan meletop sana sini dan berlanggar sana sini orang-orang kat tepi jalan Paris tu selamba dek je macam takde perasaan... Takde la lari bertempiaran. Takde jugak teringin ke nak toleh tengok. Yang tunggu bas masih tunggu bas dan tak pandang pun the event that was taking place. Teringat plak the first Transformers dulu... Hmmm tapi overall ok la... Kal El sukaaaa....


We left The Gardens 15 minutes to 5pm with (I hope)everyone feeling happy and contented (ye la banyak-banyak company yang Kal El pernah kerja paling dorang value their employees dengan belanja makan waktu raya ke, christmas ke or pizza treat waktu kene kerah buat keje lebih masa (or worse nothing macam kat Blood Sucking Sicko Company dulu cheh!). Kal El harap semua la (termasuk diri ku ini) akan lebih rajin bekerja kui kui kui dan juga tetap ada Facebook logged in dalam web browser laptop memasing setiap hari muahahahaha... Sekian.


Sent from my iPhone

Thursday, August 20, 2009

Tunjuk Skill

Skill tu skill la jugak tapi sungguh menyakitkan hati... awek beli eskrim tu boleh gelak pulak... kalau la Kal El. dah baling eskrim tu kat muka dia... makanan orang buat main-main plak pastu abes dua2 tangan dia pegang biskut eskrim tu ekekekekek... emosi kejap!

video

Salam Ramadhan Mubarak

Assalamu'alaikum.

Kal El ingin mengucapkan Selamat Berpuasa dan menyambut Ramadhan Al-Mubarak yang mulia ini. Moga kita diberkati dan diberi kesihatan olehNya untuk menjalani ibadah puasa sepanjang bulan ini. InsyaAllah.

Di kesempatan ini juga Kal El ingin memohon ampun dah maaf daripada semua.

Photo (c) http://on2hood.files.wordpress.com/

Wednesday, August 19, 2009

It's That Time of the Month, Again.

Every month my room will be stocked with 24 boxes of peritoneal
dialysis solution collected from HKL. Every time this event takes
place I would feel suffocated as these boxes take up the remaining
available space in my little room and I would wish that it's the end of the
month as the solutions would all be used up but if it's so, it's time to stock up again…

What to do, I've got to continue doing this in order to go on living. I only have KN to thank for helping me carry these boxes every time it's that time of the month.

Sent from my iPhone

Tuesday, August 18, 2009

An Inspiration

One lost his leg and the other lost her arm but they are still able to dance gracefully - what an inspiration for an OKU like me.. hmmm I wonder how he maintains that balance lah? Kene belajar menari ni!

Align Center
video

Monday, August 17, 2009

Advisory for H1N1 (For Caregivers & Contacts)

Click the images for larger version.
Copyright of Ministry of Health, Singapore.


p/s Number to call for Malaysia is 999

Thursday, August 13, 2009

Innalillah wa inna lillahi rojiun

Kebelakangan ini terlalu banyak berita kematian mengejut orang-orang terkenal yang diterima dan didengar. Mungkin benar bahawa orang baik-baik ini cepat dijemput Allah untuk bersamaNya. Terkejut Kal El dengan berita pemergian Allahyarham Ustaz Asri penyanyi dan ketua kumpulan Rabbani akibat serangan sakit jantung di Angkasapuri Kuala Lumpur. Memang kematian itu akan tiba pada bila-bila masa dan tak kira umur. Kalau dulu-dulu kita selalu dengar orang tua-tua yang meninggal tapi kini, orang pergi dalam usia yang begitu muda, seperti Allahyarham Ustaz Asri yang hanya berumur 40 tahun. Al Fatihah untuk Allahyaram Ustaz Asri Ibrahim.

Snippet dari akhabr Berita Harian Online hari ni.

Ketua kumpulan Rabbani, Asri meninggal dunia


Allahyarham Asri (tengah) bersama kumpulan Rabbani.

KUALA LUMPUR: Ketua kumpulan nasyid Rabbani, Asri Ibrahim, 40, meninggal dunia di Hospital Pantai, di sini, kira-kira jam 11 pagi tadi kerana sakit jantung.

Allahyarham yang juga penyanyi utama kumpulan itu dilaporkan pengsan ketika mengendalikan program Syahadah musim kelima di Angkasapuri, sebelum dikejarkan ke hospital berkenaan.

Tuesday, August 11, 2009

isk,.. Nak DEMAM ke ni?

Lain macam je rasa badan ni... seram sejuk tetiba. On air cond salah, kipas on pun salah, bila off kan panas plak. Malam tadi dah selsema. Dah rasa nak batuk pun iye jugak. Aisehhhh... Last week KN demam, along pun selsema last weekend and dekat ngan aku gak... Arif pun demam gak last week... aisehhhhh lagi sekali...

Kal El tak suka kalau sakit ni sebab susah nak baik. Ye la dalam condition Kal El sekarang ni memang prone to be infectes dengan apa pun penyakit yang orang lain kena... immune system memang sangat rendah but what can I do la? Takkan nak mengunci diri dalam bilik? I have to work. Kene pakai facial mask ke? Gulp! Rimas ler... pakai 4 kali sehari masa dialysis pun rasa macam nak pitam dah.

Jangan la kene sakit Ya Allah.... jauhkan lah Kal El dari H1N1... jauhkan lah juga walau dari demam biasa sekali pun Ya Tuhan. Batuk pun Kal El tak mo. Bila Kal El baca berita pasal dah 26 orang Malaysia dah meninggal pasal H1N1 as of yesterday Kal El rasa gerun sebab yang meninggal tu semuanya berpenyakit kronik macam Kal El. Bukan takut mati sebab mati tu akan tiba juga satu masa nanti cuma Kal El tak sanggup nak menanggung sakit lagi...

Saturday, August 8, 2009

I hate my W.E.E.K.E.N.D.S

NOT!

It's nearly 7 years - this October it would be and I just can't wait for us to grow old together. I am happy. I am absolutely happy. NO doubt in any relationship there would be some glitches but I think we have always managed to solve any problems that came passing by. They are just problems that could be solved if we both put our hearts into it.

It's nearly seven years too that I've spent 99.98% of my weekends alone. I used to go back to Melawati to spend time with my side of the family but ever since I started dialysis I seldom go home. I'd be at my dad's house for about 4 - 5 hours on Saturdays or Sundays then I'm back home doing an exchange.

Well, I am not complaining (but I am) I have long accepted my life now as it is. I know I am strong like nobody could and would imagine I am. I am pretty sure that Mummy would be very impressed if she was still alive at how strong her son really is. Yes, on the outside. I am strong on the outside but only God knows what goes on the inside. I live my life by the day and never look too far ahead and never anymore hope for things that I am not sure of getting. But there's something I really want and I'm sure I want it bad.

I want a weekend like anybody else. A weekend spent with his loved one. Do things together but that has remained a dream that I have kept all to myself ever since it all started 7 years ago. How could I ever be so selfish and want it to be our weekend when my dear has to be with the other side of the family. Settle things that need settling and spending time with the parents (I truly hope) and childhood friends.

But deep inside me I want to go places on weekends, cook for two or at least wake up late together on a Sunday afternoon - things that I have been deprived of the last 7 years. I just do not know the pleasures of a weekend. I am plain weekend bored and lonely and I don't think I can take it anymore...what should I do?

Wednesday, August 5, 2009

Iklan FAB 1979



Perggghhh lama gila dah iklan neh... Kal El baru umo 4 tahun hehehe... Allahyarhamah Yusni Jaafar pun masih muda... come to think of it, orang-orang zaman dulu-dulu ni kreatif la jugak ya... takda teknologi canggih nak buat benda-benda macam zaman sekarang ni, guna mulut je iklan dah jadik menarik...

Monday, August 3, 2009

Allahyarhamah Marwa Al-Sharbini

A friend Azana 'Bobo' Rita posted this in her Facebook notes and I think it is worth sharing.


"Saya sedih, bukan karena kematian MJ yang dipuja jutaan orang di dunia. Tapi saya sedih, karena pada saat yang sama, berlangsung perkebumian seorang muslimah yang Insya Allah menjadi seorang syahidah karena mempertahankan jilbabnya. Marwa Al-Sharbini, seorang ibu satu anak yang sedang mengandung tiga bulan, syahid akibat ditikam sebanyak 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tapi berita ini, sama sekali tidak saya temukan di tv-tv kita , negara yang majaroti penduduknya Muslim, bahkan mungkin, tak banyak dari kita yang tahu akan peristiwa yang menimpa Marwa Al-Sharbini.

Marwa Al-Sharbini.

Ribuan orang di Mesir yang mengantar jenazah Marwa Al-Sharbini ke tempat istirihatnya yang terakhir, memang mungkin banyak orang yang menangisi kepergian Michael Jackson. Marwa hanya seorang ibu dan bukan superstar seperti MJ. Tapi kepergian Marwa Al-Sharbini adalah lambang jihad seorang muslim. Marwa Al- Sharbini mempertahankan harga dirinya sebagai seorang Muslimah yang mematuhi ajaran agamanya meski pun untuk itu ia kehilangan nyawanya.

Marwa Al-Sharbini ditikam di ruang sidang kota Dresden, Jerman saat akan memberikan kesaksian atas ancaman terhadapnya . Ia mengadukan sorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya karena ia mengenakan jilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah asal Mesir itu. Di persidangan itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa Al-Sharbini berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, malah terkena tembakan pehak berkuasa keamanan pengadilan yang berdalih tak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam kondisi kritis di rumah sakit Dresden.

Jenazah Allahyarhamah

Peristiwa ini sepi dari pemberitaan di media massa Jerman dan mungkin dari pemberitaan media massa asing dunia karena yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeza jika yang menjadi korban adalah satu orang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Beritanya dipastikan akan gempar dan mendunia.

Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita cuma sebuk dengan pemberitaan pemakaman Michael Jackson yang mengharu biru itu. Tak ada berita pemakaman Syahidah Marwa Al-Sharbini yang mendapat sebutan “Pahlwan Jilbab”. Tak ada protes dunia Islam atas kematiannya. Tak ada tangisan kaum muslimin dunia untuknya. Tapi tak mengapa Marwa Al-Sharbini , karena engkau akan mendapatkan tempat yang paling mulia di sisiNya ALLAH SWT .. Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, maafkan kami jika kurang peduli … "

Bubur Ayam Superman

Once upon a Tuesday Kal El teringin sangat nak makan bubur ayam buatan sendiri... yang kedai punya tak main ler hehehe eksen plak tu... so dalam penat-penat balik kerja we went to Jusco to shop for the bahan-bahan and walla! maka siap la Bubur Ayam versi Superman dalam sekelip mata.

Ini lah air rebusan ayam dan rempah ratur... sila pusingkan kepala anda ya!

Encik Telur Asin

Encik Ayam, bukan Cik Ayam yer.. kalau Cik Ayam jadik lain plak

Pertama rebus ayam dengan sangat lama sampai kedengaran ayam tu menjerit-jerit kepanasan. Masukkan bawang dan bawang putih yang telah dikisar sebelum tu ya.. heheheh reverse gear plak... bila air dah didih tu masuk ler 5 spices, black pepper dan pepper - Kal El suka banyak2kan spices dan pepper dan black pepper ni.. jangan lupa masuk garam dan serbuk perasa/stok ayam. Then angkat ayam dan gunakan air rebusan tadi untuk masak bubur. Kalau suka pekat buburnya (Macam Kal El suka) btak payah tambah air lagi... kalau suka cair, tambah la air sesuka hati.

Encik Bubur Ayam Superman.. Maaf Buburnya Nggak Nampak heheheheh
Kalau nak bayangkan ropa bubur ni... macam kaler bubur lambuk ler...
...kelabu2 coklat gitu... ahaks!


In the mean time tunggu bubur masak, carik2 ayam, rebus telur asin. Makan bubur ayam tadi dengan telur asin yang telah di racik2 dan juga cebisan2 ayam, bawang goreng yang sungguh banyak dan juga kicap cair cap budak lelaki bermain bola - sedap kicap ni wooo!

Selamat mencuba!

Sunday, August 2, 2009

Doa Mengelak Penyakit Menular

Dalam 'kehangatan' wabak H1N1 ni di serata dunia, Kal El ada menerima doa dari seorang rakan yang jauh - mari lah kita sama-sama mengamalkan doa ini agar terpelihara dari sebarang penyakit berjangkit yang membahayakan. InsyaAllah.

Saturday, August 1, 2009

I E.N.V.Y HER

Ya Allah... right now I am really envious of the late Yasmin Ahmad.

Her parents are talking about her on Majalah 3 and how I wish I could've been that kind of child to my own parents. According to arwah's mom Yasmin tak pernah meninggi suara dan tak pernah menyakiti hati ibu bapanya. Her parents cried on national TV for they have lost a real gem in their life. She was indeed a real good daughter and I am pretty sure it's the Jannah for such person who had never hurt her parents' feelings. InsyaAllah.

Breakfast @ Old Town White Coffee Ampang

Every morning on the way to work we would pass by a billboard that says "My Breakfast" dekat area Ampang Point on the MRR2 flyover. And every morning jugak dalam hari Kal El kata - the toast and half boiled eggs with coffee shown on the billboard look nice and really tempting.



So weekend lepas ni, Kal El ngan KN menyampaikan lah hajat untuk berbrekfast di Old Town White Coffee di ever busy area nearby Ampang Point - huh pepagi pun penuh! Tapi kan the breakfast sets are served only on weekdays - hampeh, weekends kene order ala-carte tapi takpe, generally the menu's the same cuma a little more pricey je la...takpe la janji makan dan tiap2 pagi lalu situ tak tertelan air lioq dah ler kui kuk kui...



We both had the Western dish - a toast with ham, a sunny side up, baked beans yang sugguh sedikit and 2 sausages with fries. (Ok la walaupun Kal El can prepare a more hearty breakfast than this at home yang lagi sangat murah) Dan air pula we had the Nyanyang Coffee - best! Oh kami juga telah mengorder Double toast with kaya and butter - ok ler walaupun Kal El rasa kalau letak banyak sket kaya and butternye Old Town White Coffe takkan jatuh bankrupt punya... kedekut!

Kal El perasan la menu kat Old Town ni macam dah lain sket nampaknya... banyak menu baru, best!

Popular Posts

Syahr El's Labels

Dining Out (107) Enjoying Life (55) My Friends (55) Being Malaysian (53) Being A Diabetic (47) Being Half Superman (45) The Blood Sucking Sicko Company (44) Movies (43) My Beloved Family (37) Stuff from the Internet (31) Loving Sheila Majid (30) Community Reminders (29) Renal Failure (26) Home Cooked Meals (23) OKU (22) Ramadhan (21) Jogja and Solo (17) Bukit Antarabangsa (16) Toys and Gadgets (14) Emotions (13) Bangkok (10) Phuket (10) Bali (9) Kota Kinabalu (9) Umrah (9) Andalusia Travel n Tours (8) Intense Continuous Torture (8) Chili's (6) Opportunities (6) Signature Foodcourt KLCC (6) Theathres (6) Hillside Corner Bukit Antarabangsa (5) Supernatural Encounters (5) Cozy Corner/House (4) MRSA (4) Photography (4) Puti Bungsu Batam (4) The Eye Company (4) Brunei Darussalam (3) Cherating (3) Dunkin' Donuts (3) Ikea (3) Janda Baik (3) Kampung Baru (3) Kanna Curry House (3) KruaThai Restaurant (3) Makassar Sulawesi (3) Old Town White Coffee (3) Singapore (3) Tony Roma's (3) Anuar Zain (2) Bubba Gump Shrimp Co. (2) Cafe Milano KLCC (2) Genting Highlands (2) Krispy Kreme (2) Laksa Shack (2) Medan (2) Nandos (2) Paddington House of Pancakes (2) Points to Ponder (2) Sri Paandi (2) Steven's Corner Banan Leaf Restaurant (2) Apam Balik Aba Ee (1) Asam Pedas Melaka AEON Setiawangsa AU2 (1) Australia (1) Black Canyon Coffee (1) Bora Ombak (1) Boston Jusco AU3 (1) Bumbu Desa (1) Carl's Jr. (1) Chawan Bangsar (1) Chee Meng Chicken Rice (1) Delifrance (1) Diabetivc (1) Djeumpa Restaurant (1) Dome KLCC (1) Dominos Pizza (1) Dreams (1) Fruitland AEON Setiawangsa AU2 (1) Garden Cafe (1) Glitters Cafe GSC Pavilion (1) Grand Seasons Hotel (1) Hainan Street Cafe (1) Hard Rock Cafe (1) Hartz Chicken Buffet (1) Heart Failure (1) Home Town Yong Tau Foo (1) House (1) Hui Masakan Cina Muslim (1) Ice Room (1) J.Co Donuts (1) Jakarta (1) KL Convention Centre Food Court (1) Keretapi Tanah Melayu (1) Kopi Oh (1) Lanna Thai The Garden's FoodGarden (1) Lecka-lecka Ice Cream (1) London Fish Tales Signatures KLCC (1) Lung Abscess (1) Mak Tim Sajian Asli Warisan Johor (1) Mama Nyonya The Curve (1) Mathai's House of Curries (1) McDonalds (1) Nabila Corner (1) Nasi Ayam Hailam Damansara Utama (1) Nasi Ayam Pak Mal Shah Alam (1) Nasi Daun Pisang Batu Caves (1) Nasi Lemak Adik (1) Nasi Lemak Antarabangsa (1) Nasi Lemak Boss Ampang (1) Nasi Lemak Sulaiman Court (1) Octopus Susih Wangsa Walk (1) On The Run Cafe (1) Pasar Malam (1) Penang (1) Pizza Hut (1) Pizza Papa John's Times Square (1) Planet Hollywood (1) Poetry (1) Port Dickson (1) Putrajaya Lake Club (1) Rahsia Bistro (1) Restoran AJ Masakan Melayu Johor (1) Restoran Bismilah (1) Restoran D'Templer (1) Restoran Haji Tapah (1) Restoran Syed (1) Roadhouse Grill (1) SOCSO (1) Sakura Kristal (1) San Francisco Coffee (1) Satay Kajang Haji Samuri (1) Secret Recipe Wangsa Walk (1) Siem Reap (1) Sins (1) Starlight Cinema (1) Station Kopitiam (1) Teppanyaki (1) The Canteen Room (1) Thurkah's Banana Leaf Rice (1) Unit Trust (1) Universal Studios Singapore (1) Very Thai Times Square KL (1) Victoria Station (1) Vienna Bagels (1) Vivo American Pizza and Panini (1) Warisan JasaMedik (1) Williams PJ (1) Yellow Cab Pizza (1) Yoshinoya (1) hantu (1) iCTLT (1) st (1)
Blog Widget by LinkWithin