Siapa sangka semasa Planet Krypton hampir musnah JOR-EL telah melepaskan sebuah lagi kapal angkasa selepas KAL-EL yang berjaya mendarat di Kuala Lumpur, Malaysia. Anaknya ini dinamakan Syahr-El...

Saturday, June 27, 2009

Salam?

Assalamu'alaikum Warahmatullahi wabarakatuh... kalau malas Assalamu'alaikum pun dah cukup indah dan bermakna. Maksudnya memang sangat indah:


"Salam sejahtera dan rahmat Allah serta keberkatan keatasmu."

Jawapannya juga indah bermaksud:


"Ke atas kamu salam sejahtera dan rahmat Allah satu keberkatan keatasmu"

Kal El tak faham sejak dua menjak kebelakangan ini, salam ni macam dah dipermain-mainkan. Semua ni bermula sejak Short Message Service atau SMS kian popular terutama sejak tahun 2000an ini. Salam yang indah telah menjadi cacat dan maksudnya entah telah menjadi apa, Subhanallah!

Kal El cukup marah kalau orang memberi salam, dengan niatnya yang baik tapi tanpa mengetahui apa yang dilakukan. Bayangkan anda diberi salam dengan "A'kum", "As'kum", "Semekom" dan baru saja tadi di dalam sebuah blog "As'laikum" - aduh!

Dan kalau chatting di YM ke contohnya ada trend terbaru pula... "Salam..." err apa tu? Mengapa sesuatu yang indah yang diberi Maha Pencipta kita rosakkan dek kemalasan sendiri. Memang Kal El cukup berapi kalau salam itu dipendekkan. Kalau malas toksah bagi salam langsung - I wonder apalah agaknya maksud "A'kum", "As'kum", "Semekom" dan "As'laikum" juga "Salam" tu. Sapa-sapa pandai bahasa Arab boloeh berikan maksudnya?

Kal El bukan begitu pandai beragama tapi sesuatu yang semudah ini dan sesuatu yang amat indah begini, Kal El tak rasa ianya patut diabaikan dan dipermain-mainkan. Pada yang membaca blog posting hari ini, dan jika anda menggunakan "A'kum", "As'kum", "Semekom" dan "As'laikum" juga "Salam"dalam ungkapan seharian anda, tolonglah hentikannya. Bagilah salam dengan betul dan amatilah maksudnya yang indah dan dalam itu.

Kal El: Sakit hati kalau dengar "A'kum", "As'kum", "Semekom" dan "As'laikum" juga "Salam" sebab tak tau apa nak jawab - "W'salam", "Ws'lam", "???"... baca artikel ni... SALAM dan BERSALAM

4 comments:

fishballisme said...

Huhuhu Ana pon bagi salam dengan menaip 'salam'( tapi rasanya bunyi lagi elok dari 'smelekom' atau 'semekom')

Betul jugak kata abang syah, maksudnya dah cukup indah. Lepas ni nak kena guna salam yang penoh! :)

oh thanks sebab link blog ana. Ana dah link blog ni balik :)

Jaga diri!

Jajadomaq said...

Assalamualaikum!

I ada komen pasai entri u.
http://jajadomaq.blogspot.com/2009/06/assalamualaikum.html

Kal El said...

Thanks Ana. You take care too. Kalau beri salam dengan makna yang elok2, bukankah lebih indah? Dua-dua yang memberi dan diberi juga mendapat keberkatan, tak gitu?

Wa'alaikumsalam Jajad,
Thanks for you comments, kita sama-sama ingat mengingatkan...

anif® said...

Salam = Assalamualaikum, maksudnya sama. Kiranya itu ialah penyelesaian terbaik mengenai isu A'kum/Samekom/As kum dll. Gunakan "Salam" sebagai ganti Assalamualikum ketika ber "SMS" atau YM. :D

Popular Posts

Syahr El's Labels

Dining Out (107) Enjoying Life (55) My Friends (55) Being Malaysian (53) Being A Diabetic (47) Being Half Superman (45) The Blood Sucking Sicko Company (44) Movies (43) My Beloved Family (37) Stuff from the Internet (31) Loving Sheila Majid (30) Community Reminders (29) Renal Failure (26) Home Cooked Meals (23) OKU (22) Ramadhan (21) Jogja and Solo (17) Bukit Antarabangsa (16) Toys and Gadgets (14) Emotions (13) Bangkok (10) Phuket (10) Bali (9) Kota Kinabalu (9) Umrah (9) Andalusia Travel n Tours (8) Intense Continuous Torture (8) Chili's (6) Opportunities (6) Signature Foodcourt KLCC (6) Theathres (6) Hillside Corner Bukit Antarabangsa (5) Supernatural Encounters (5) Cozy Corner/House (4) MRSA (4) Photography (4) Puti Bungsu Batam (4) The Eye Company (4) Brunei Darussalam (3) Cherating (3) Dunkin' Donuts (3) Ikea (3) Janda Baik (3) Kampung Baru (3) Kanna Curry House (3) KruaThai Restaurant (3) Makassar Sulawesi (3) Old Town White Coffee (3) Singapore (3) Tony Roma's (3) Anuar Zain (2) Bubba Gump Shrimp Co. (2) Cafe Milano KLCC (2) Genting Highlands (2) Krispy Kreme (2) Laksa Shack (2) Medan (2) Nandos (2) Paddington House of Pancakes (2) Points to Ponder (2) Sri Paandi (2) Steven's Corner Banan Leaf Restaurant (2) Apam Balik Aba Ee (1) Asam Pedas Melaka AEON Setiawangsa AU2 (1) Australia (1) Black Canyon Coffee (1) Bora Ombak (1) Boston Jusco AU3 (1) Bumbu Desa (1) Carl's Jr. (1) Chawan Bangsar (1) Chee Meng Chicken Rice (1) Delifrance (1) Diabetivc (1) Djeumpa Restaurant (1) Dome KLCC (1) Dominos Pizza (1) Dreams (1) Fruitland AEON Setiawangsa AU2 (1) Garden Cafe (1) Glitters Cafe GSC Pavilion (1) Grand Seasons Hotel (1) Hainan Street Cafe (1) Hard Rock Cafe (1) Hartz Chicken Buffet (1) Heart Failure (1) Home Town Yong Tau Foo (1) House (1) Hui Masakan Cina Muslim (1) Ice Room (1) J.Co Donuts (1) Jakarta (1) KL Convention Centre Food Court (1) Keretapi Tanah Melayu (1) Kopi Oh (1) Lanna Thai The Garden's FoodGarden (1) Lecka-lecka Ice Cream (1) London Fish Tales Signatures KLCC (1) Lung Abscess (1) Mak Tim Sajian Asli Warisan Johor (1) Mama Nyonya The Curve (1) Mathai's House of Curries (1) McDonalds (1) Nabila Corner (1) Nasi Ayam Hailam Damansara Utama (1) Nasi Ayam Pak Mal Shah Alam (1) Nasi Daun Pisang Batu Caves (1) Nasi Lemak Adik (1) Nasi Lemak Antarabangsa (1) Nasi Lemak Boss Ampang (1) Nasi Lemak Sulaiman Court (1) Octopus Susih Wangsa Walk (1) On The Run Cafe (1) Pasar Malam (1) Penang (1) Pizza Hut (1) Pizza Papa John's Times Square (1) Planet Hollywood (1) Poetry (1) Port Dickson (1) Putrajaya Lake Club (1) Rahsia Bistro (1) Restoran AJ Masakan Melayu Johor (1) Restoran Bismilah (1) Restoran D'Templer (1) Restoran Haji Tapah (1) Restoran Syed (1) Roadhouse Grill (1) SOCSO (1) Sakura Kristal (1) San Francisco Coffee (1) Satay Kajang Haji Samuri (1) Secret Recipe Wangsa Walk (1) Siem Reap (1) Sins (1) Starlight Cinema (1) Station Kopitiam (1) Teppanyaki (1) The Canteen Room (1) Thurkah's Banana Leaf Rice (1) Unit Trust (1) Universal Studios Singapore (1) Very Thai Times Square KL (1) Victoria Station (1) Vienna Bagels (1) Vivo American Pizza and Panini (1) Warisan JasaMedik (1) Williams PJ (1) Yellow Cab Pizza (1) Yoshinoya (1) hantu (1) iCTLT (1) st (1)
Blog Widget by LinkWithin