Siapa sangka semasa Planet Krypton hampir musnah JOR-EL telah melepaskan sebuah lagi kapal angkasa selepas KAL-EL yang berjaya mendarat di Kuala Lumpur, Malaysia. Anaknya ini dinamakan Syahr-El...

Friday, July 3, 2009

Nasi Goreng Cili Padi

Whenever I am alone on weekends I would usually prepare very simple and malas meals. Memang menjadi kebiasaan Kal El sediakan blended cili padi, cili kering dan cili basah, bawang putih dan bawang merah dalam freezer in tupperwares - keje orang malas la ni. So, bila weekends especially, nak menggoreng nasi ke, senang le, amik je benda-benda yang dah diblend awal-awal tadi terus start masak...pemalas kan Kal El ni? Ahahah dah cooking for one je... nak buat macamana la kan...?

So last weekend Kal El dengan rajinnya telah memasak nasi dan menggoreng Nasi Goreng Cili Padi untuk diri sendiri. Haaaa memang sungguh pedas sehingga terbakar anak tekak ni! Ada plak sayur kacang buncis dalam fridge so campak ler sekali dalam nasik goreng tu... yang membuatkan ianya lebih enak (chewah puji masakan sendiri nampak) ialah kehadiran potongan bawang merah yang besar-besar dan telur yang berketul-ketul - haaa kalau nak goreng nasi, scramblekan dulu telur, letak tepi, goreng nasi dan last sekali baru campurkan telur - kalau masukkan telur selepas masukkan nasi, nanti benyek tak sedap...heheheh ok lah, selamat melihat gambar makanan yang telah masuk ke dalam perut Kal El (dan kemungkinan besar juga telah kembali keluar semuanya euuuuuwwww!

Kalau teringin nak mencuba, begini caranya:

Nasi (Sejuk better)
Cili Padi di blend
Bawang putih di blend
Bawang Merah di blend
Bawang Merah potong besar
Sayur Kacang Buncis
Telur
Garam

First Scramblekan telur dan asingkan. Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan bawang merah yang di blend dan bawang merah yang dipotong besar dan tumis sehingga wangi. Masukkan cili padi dan tumis sehingga agak garing. Masukkan nasi, gaul sehingga rata, campurkan telur yang discramble tadi kemudian letak garam secukup rasa... Ngap! dah bleh makan dah...heheheh

2 comments:

CATZ said...

kelihatan begitu mantop dan sedap..
saya rasa sgt ramai org yg sukaaa masak nasi goreng (including me) sebab mudah disediakan..and boleh letak mcm2 ikut suka...nyummm...terliur.
sesekali masuk dapur buat org terliur heh..

Kal El said...

hehehe memang ler ini paling senang, besides goreng telur dan masak megi tapi senang-senang pun Kal El selalu malasssss....

Popular Posts

Syahr El's Labels

Dining Out (107) Enjoying Life (55) My Friends (55) Being Malaysian (53) Being A Diabetic (47) Being Half Superman (45) The Blood Sucking Sicko Company (44) Movies (43) My Beloved Family (37) Stuff from the Internet (31) Loving Sheila Majid (30) Community Reminders (29) Renal Failure (26) Home Cooked Meals (23) OKU (22) Ramadhan (21) Jogja and Solo (17) Bukit Antarabangsa (16) Toys and Gadgets (14) Emotions (13) Bangkok (10) Phuket (10) Bali (9) Kota Kinabalu (9) Umrah (9) Andalusia Travel n Tours (8) Intense Continuous Torture (8) Chili's (6) Opportunities (6) Signature Foodcourt KLCC (6) Theathres (6) Hillside Corner Bukit Antarabangsa (5) Supernatural Encounters (5) Cozy Corner/House (4) MRSA (4) Photography (4) Puti Bungsu Batam (4) The Eye Company (4) Brunei Darussalam (3) Cherating (3) Dunkin' Donuts (3) Ikea (3) Janda Baik (3) Kampung Baru (3) Kanna Curry House (3) KruaThai Restaurant (3) Makassar Sulawesi (3) Old Town White Coffee (3) Singapore (3) Tony Roma's (3) Anuar Zain (2) Bubba Gump Shrimp Co. (2) Cafe Milano KLCC (2) Genting Highlands (2) Krispy Kreme (2) Laksa Shack (2) Medan (2) Nandos (2) Paddington House of Pancakes (2) Points to Ponder (2) Sri Paandi (2) Steven's Corner Banan Leaf Restaurant (2) Apam Balik Aba Ee (1) Asam Pedas Melaka AEON Setiawangsa AU2 (1) Australia (1) Black Canyon Coffee (1) Bora Ombak (1) Boston Jusco AU3 (1) Bumbu Desa (1) Carl's Jr. (1) Chawan Bangsar (1) Chee Meng Chicken Rice (1) Delifrance (1) Diabetivc (1) Djeumpa Restaurant (1) Dome KLCC (1) Dominos Pizza (1) Dreams (1) Fruitland AEON Setiawangsa AU2 (1) Garden Cafe (1) Glitters Cafe GSC Pavilion (1) Grand Seasons Hotel (1) Hainan Street Cafe (1) Hard Rock Cafe (1) Hartz Chicken Buffet (1) Heart Failure (1) Home Town Yong Tau Foo (1) House (1) Hui Masakan Cina Muslim (1) Ice Room (1) J.Co Donuts (1) Jakarta (1) KL Convention Centre Food Court (1) Keretapi Tanah Melayu (1) Kopi Oh (1) Lanna Thai The Garden's FoodGarden (1) Lecka-lecka Ice Cream (1) London Fish Tales Signatures KLCC (1) Lung Abscess (1) Mak Tim Sajian Asli Warisan Johor (1) Mama Nyonya The Curve (1) Mathai's House of Curries (1) McDonalds (1) Nabila Corner (1) Nasi Ayam Hailam Damansara Utama (1) Nasi Ayam Pak Mal Shah Alam (1) Nasi Daun Pisang Batu Caves (1) Nasi Lemak Adik (1) Nasi Lemak Antarabangsa (1) Nasi Lemak Boss Ampang (1) Nasi Lemak Sulaiman Court (1) Octopus Susih Wangsa Walk (1) On The Run Cafe (1) Pasar Malam (1) Penang (1) Pizza Hut (1) Pizza Papa John's Times Square (1) Planet Hollywood (1) Poetry (1) Port Dickson (1) Putrajaya Lake Club (1) Rahsia Bistro (1) Restoran AJ Masakan Melayu Johor (1) Restoran Bismilah (1) Restoran D'Templer (1) Restoran Haji Tapah (1) Restoran Syed (1) Roadhouse Grill (1) SOCSO (1) Sakura Kristal (1) San Francisco Coffee (1) Satay Kajang Haji Samuri (1) Secret Recipe Wangsa Walk (1) Siem Reap (1) Sins (1) Starlight Cinema (1) Station Kopitiam (1) Teppanyaki (1) The Canteen Room (1) Thurkah's Banana Leaf Rice (1) Unit Trust (1) Universal Studios Singapore (1) Very Thai Times Square KL (1) Victoria Station (1) Vienna Bagels (1) Vivo American Pizza and Panini (1) Warisan JasaMedik (1) Williams PJ (1) Yellow Cab Pizza (1) Yoshinoya (1) hantu (1) iCTLT (1) st (1)
Blog Widget by LinkWithin